Tytuł projektu: Zwiększenie efektywności energetycznej i redukcja odpadów w produkcji cateringu poprzez wdrożenie nowoczesnych technologii
Opis projektu:
Dagmara Osman HK Team realizuje projekt współfinansowany z Unii Europejskiej w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, inwestycja A2.2.1 – Inwestycje we wdrażanie technologii i innowacji środowiskowych, w tym związanych z gospodarką o obiegu zamkniętym. Celem projektu jest modernizacja procesów produkcyjnych w nowej lokalizacji firmy poprzez wdrożenie innowacyjnych technologii gastronomicznych i środowiskowych, które zwiększą efektywność energetyczną, zredukują zużycie wody i zmniejszą ilość odpadów. W projekcie zostaną zakupione m.in. zmywarki z rekuperacją, linia do obróbki termicznej wyrobów mącznych, patelnie ciśnieniowe, kotły oraz panele fotowoltaiczne. Dzięki automatyzacji i nowoczesnym urządzeniom firma wdraża zasady gospodarki o obiegu zamkniętym, w tym systemy recyklingu resztek i kompostowania odpadów organicznych. Nowe technologie usprawnią produkcję i poprawią jakość posiłków dostarczanych m.in. do szkół i przedszkoli.
lokalna społeczność korzystająca z ekologicznych produktów.
Cele projektu:
zwiększenie efektywności energetycznej,
redukcja zużycia wody,
zmniejszenie ilości odpadów,
poprawa jakości produktów i usług,
transformacja firmy w kierunku zrównoważonego rozwoju i GOZ.
Rezultaty projektu:
ograniczenie śladu węglowego firmy,
poprawa wydajności i rentowności,
wdrożenie technologii środowiskowych,
poszerzenie oferty produktowej dla klientów.
Wartość projektu: 2 333 021,45 PLN Wysokość wsparcia z Unii Europejskiej (KPO): 1 399 812,87 PLN Umowa o objęcie przedsięwzięcia wsparciem: KPOD.01.13-IW.01-0013/24.