Fundusze Europejskie

Tytuł projektu: Zwiększenie efektywności energetycznej i redukcja odpadów w produkcji cateringu poprzez wdrożenie nowoczesnych technologii

Opis projektu:

Dagmara Osman HK Team realizuje projekt współfinansowany z Unii Europejskiej w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności, inwestycja A2.2.1 – Inwestycje we wdrażanie technologii i innowacji środowiskowych, w tym związanych z gospodarką o obiegu zamkniętym.Celem projektu jest modernizacja procesów produkcyjnych w nowej lokalizacji firmy poprzez wdrożenie innowacyjnych technologii gastronomicznych i środowiskowych, które zwiększą efektywność energetyczną, zredukują zużycie wody i zmniejszą ilość odpadów. W projekcie zostaną zakupione m.in. zmywarki z rekuperacją, linia do obróbki termicznej wyrobów mącznych, patelnie ciśnieniowe, kotły oraz panele fotowoltaiczne.
Dzięki automatyzacji i nowoczesnym urządzeniom firma wdraża zasady gospodarki o obiegu zamkniętym, w tym systemy recyklingu resztek i kompostowania odpadów organicznych. Nowe technologie usprawnią produkcję i poprawią jakość posiłków dostarczanych m.in. do szkół i przedszkoli.

Grupa docelowa:

  • klienci usług cateringowych (szkoły, żłobki, przedszkola),
  • pracownicy produkcyjni firmy,
  • lokalna społeczność korzystająca z ekologicznych produktów.

Cele projektu:

  • zwiększenie efektywności energetycznej,
  • redukcja zużycia wody,
  • zmniejszenie ilości odpadów,
  • poprawa jakości produktów i usług,
  • transformacja firmy w kierunku zrównoważonego rozwoju i GOZ.

Rezultaty projektu:

  • ograniczenie śladu węglowego firmy,
  • poprawa wydajności i rentowności,
  • wdrożenie technologii środowiskowych,
  • poszerzenie oferty produktowej dla klientów.

Wartość projektu: 2 333 021,45 PLN
Wysokość wsparcia z Unii Europejskiej (KPO): 1 399 812,87 PLN
Umowa o objęcie przedsięwzięcia wsparciem: KPOD.01.13-IW.01-0013/24.